تفاوت وب سایت با وبلاگ چیست ؟
سوال متداولی که معمولا ذهن اکثر کاربران هنگام ورود به فضای مجازی را مشغول به خود می کند این است که به سمت ایجاد وبلاگ گام برداریم یا وب سایت؟
کاربران فضای مجازی در ابتدا اهداف و نیازهای خود را مرور کرده و با توجه به نیاز خود وبلاگ یا وب سایت را راه اندازی نمایند.
تفاوت اساسی بین یک وبلاگ و یک وب سایت از لحاظ نظری تفاوت در نحوه ارائه اطلاعات است و در واقع وبلاگ هم نوعی وب سایت است.
وبلاگ چیست؟
وبلاگ (بلاگ) صفحهای رایگان در اینترنت برای قرار دادن محتوا (متن، صوت، تصویر) است. محتوایی که توسط نویسنده در وبلاگ قرار میگیرد، به ترتیب زمان قرار دادن آن، نمایش داده میشود و جدیدترین مطالب در ابتدای صفحه نشان داده می شود.تمامی مطالب وبلاگ در یک صفحه قرار میگیرند همچنین وجود آرشیو زمانی و موضوعی مطالب، دستیابی به اطلاعات گذشته وبلاگ ها را آسان تر از وب سایت ها می کند و مخاطب می تواند به سادگی به آنها دسترسی پیدا کند.
امروزه وبلاگها دارای محتوای متنوعی مثل عقاید شخصی، خاطرات، علمی، هنری، مذهبی، سیاسی، فرهنگی و… یا ترکیبی از موضوعات هستند. وبلاگ نویسی اهداف مختلفی را در بر میگیرد که از آن جمله میتوان به ارتباط با دیگران و ایجاد تعامل، بیان گزارشات روزمره و وقایع توسط اشخاص، آموزش، ارائه اخبار و رویدادهای سیاسی، تجارت الکترونیک و… اشاره کرد.
مهم ترین ویژگی های وبلاگ:
- رایگان بودن
- سادگی و عدم نیاز به دانش برنامه نویسی و طراحی سایت
- امکان آرشیو مطالب
- ارائه مطالب به صورت عکس، صوت و فیلم
- پست های وبلاگ ها بر اساس تاریخ، دسته، نویسنده، برچسب ها و زیر دسته ها بایگانی می شوند.
- وبلاگ محیطی مناسب برای تعامل افراد و گروهها فراهم میکند و با مخاطب در تعامل است و مخاطبان را به اظهار نظر ترغیب می کند.
وب سایت چیست؟
- وب سایتها از فایلهای مختلفی همچون متن، تصویر و… تشکیل شدهاند، که بر روی یک سرور به عنوان میزبان قرار داده میشوند. یک وب سایت با نام دامنهای که به صورت اختصاصی برای آن ثبت گردیده، فراخوانی میشود. بنابراین به منظور داشتن یک وب سایت نیاز به طراحی سایت، تهیه دامنه و میزبانی (هاست) است.
وب سایتها با اهداف گوناگونی طراحی میشوند، که از آن جمله میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- اطلاع رسانی و ارائه اخبار داخلی (سازمان، دانشگاه و…) و یا عمومی (خبرگزاری ها)
- تجاری (معرفی محصولات، خدمات، بازاریابی، تبلیغات، فروش آنلاین، تجارت الکترونیک و…)
- آموزشی (به صورت رایگان و یا با پرداخت هزینه)
- پورتالهای سازمانی، ارگانها و مراکز دولتی برای ارائه خدمات عمومی و یا استفاده درون سازمانی و…
ویژگی های وب سایت:
- پیچیدگی طراحی سایت (نیاز به دانش برنامه نویسی)
- هزینه بر بودن
- امکان ایجاد تغییرات مختلف در ظاهر و محتوا
- تنوع بالا در ابزارهای طراحی و زبانهای برنامه نویسی مورد استفاده
- یک وبلاگ ممکن است یک بخشی از یک وب سایت باشد اما نه همه آن.
- وبلاگ می تواند به عنوان ابزاری برای جذب ترافیک توسط سایت استفاده می شود.
حال پس از تعریف و بررسی ویژگیهای وبلاگ و وب سایت میتوان به تقاوتهایی پی برد که از آن جمله به موارد ذیل اشاره میگردد:
- اغلب وب سایتها به صورت حقوقی (متعلق به شرکتها، سازمانها و…) هستند. اما وبلاگها اکثرا شخصی و با مالکیت حقیقی هستند.
- طراحی سایت پیچیدهتر از وبلاگ و نیازمند دانش مرتبط با کامپیوتر است.
- طراحی سایت هزینه بر است اما وبلاگ رایگان است و در آن تبلیغات تامین کننده هزینه هستند.
- به روزرسانی وبلاگ بسیار آسانتر و سریعتر از وب سایت است.
- وب سایتها اغلب به ارائه محصولات، بازاریابی، تبلیغ و… میپردازند. اما وبلاگها حاوی اطلاعات شخصی و رویدادهای روزمره است.
- وبلاگ محیطی مناسب برای تعامل افراد و گروهها در مقایسه با وب سایت فراهم میکند و بیش از آن با مخاطب در تعامل است.
- محتوای وبلاگ در یک صفحه و به ترتیب زمان قرارگیری مرتب میشود. اما مطالب یک سایت در بخشها و صفحات مختلف دستهبندی و ارائه میشود.
- وب سایت ها پایگاهی هستند در اینترنت برای قرار دادن اطلاعات در مورد شرکت و سازمان های مختلف ولی وبلاگ بیشتر جنبه شخصی داشته و در آن اطلاعاتی گوناگون راجع به موضوع های متفاوتی گذاشته میشود .
- یک وبلاگ می تواند بخشی از یک وب سایت، در قالب یک صفحه جداگانه و مرتبط به صفحه اصلی باشد. یک وبسایت میتواند شامل یک صفجه یا میلیاردها صفحه مانند شبکه های اجتماعی باشد.
نتیجه گیری:
- در مجموع میتوان گفت وب سایتها و وبلاگها هر دو مکانی برای ارائه اطلاعات هستند. یک وب سایت اغلب اطلاعات مربوط به سازمانها، شرکتها، تبلیغات محصولات و… را در بر میگیرد اما وبلاگ شامل مطالب با موضوعات مختلف است که توسط اشخاص ارائه میشود. هر کدام از این دو با توجه به ویژگیهایشان مزایا، معایب و کاربردهای متفاوتی دارند.
- آنچه شما دقیقا می خواهید چیزی است که شما نیاز دارید. در مرحله اول، تصمیم بگیرید که شما دقیقا قصد دارید چه کاری انجام دهید؟ اگر شما بیشتر در رابطه با ایجاد محتوا به طور منظم جهت مطالعه مخاطبان فعالیت می کنید، شما باید یک وبلاگ ایجاد نمایید. بسته به حجم اطلاعات و پست ها، شما می توانید از سایت های وبلاگدهی رایگان مانند blog.ir استفاده نمایید، همچنین می توانید برای خود دامنه اختصاصی با نام دلخواه خرید و به جایگزین آدرس وبلاگ خود نمایید. اگر به امکانات بیشتری نیاز دارید که در سیستم های وبلاگدهی رایگان ارائه نمی شود می توانید با خرید هاست و دامنه اختصاصی و نصب سیستم مدیریت محتوا خود مدیریت کامل وبلاگ خود را بر عهده بگیرید.
- اگر شما می خواهید یک پورتال آنلاین کامل برجسته با بسیاری از توانایی ها و امکانات داشته باشید یا اگر شما یک شرکت دارید پس شما بهتر است یک وب سایت همراه با یک وبلاگ داشته باشید(وبلاگ جهت جذب ترافیک و مخاطب بیشتر یا اهداف دیگر). اما بدانید که مقداری برنامه نویسی قبل از شروع برای ساخت یک وب سایت نیاز دارید یا می توانید با صرف هزینه، کار برنامه نویسی و ایجاد وب سایت را به افراد متخصص در این حوزه بسپارید.
البته شما می توانید از سیستم های مدیریت محتوا همچون وردپرس و جوملا برای ساخت وبلاگ و وب سایت استفاده نمایید. البته انتظار شما باید در حد توانایی و محدودیت های این سیستم های مدیریت محتوا باشد و برای حصول نتیجه بهتر و کامل تر با زبان های برنامه نویسی آشنایی داشته باشید.
همه سیب ها میوه هستند، اما همه میوه ها سیب نیستند
همه وبلاگ ها وب سایت هستند، اما همه وب سایت ها وبلاگ نیستند.
مطالب کامل تر و جزیی تر درباره تفاوت وب سایت با وبلاگ چیست در ادامه صفحه